The Dark Side of the Moon er et konseptalbum utgitt av Pink Floyd i 1973. Temaet for albumet er filosofiske spørsmål omkring emner som tid, penger, krig, psykiske lidelser og død.

Albumet er regnet av mange fans som bandets høydepunkt, i sterk konkurranse med et annet konseptalbum, The Wall fra 1979. Albumet er et av høydepunktene innen progressiv rock, med blant annet utstrakt bruk av samtidens nye sjanger elektronisk musikk, som for eksempel i låtene «Time», «Money» og «Us and Them». I denne sammenhengen var Pink Floyd nyskapende og et av de første bandene til å blande vanlige elementer fra rock med nye elementer fra elektronisk musikk som lydeffekter. Men det er nok det innovative i kombinasjon med albumets tekster og musikalske nyansene som gjør albumet til en bauta i rockehistorien.

The Dark Side of the Moon er det tredje mest solgte albumet i verden gjennom tidene. Siden albumet ble utgitt i 1973 er det blitt solgt over 45 millioner eksemplarer (2010[1], etter Thriller og Back in Black). Albumet oppdages stadig av nye lyttere, i 2003 ble 250 000 eksemplarer solgt, og platebransjen regnet med å selge omtrent 8000 eksemplarer i uken gjennom 2004. For å gi et bilde av albumets popularitet er det beregnet at 1 av 14 amerikanere under 50 år eier minst et eksemplar av The Dark Side of the Moon.

Albumet er på 43. plass på musikkmagasinet Rolling Stones liste over tidenes 500 beste album.